Profesjonalne zmywarki w gastronomii – dlaczego nie warto oszczędzać?

Ręczne zmywanie w restauracji to już rzadkość. Zmywarki są o wiele wydajniejsze, ale to też zależy od jej jakości – zwykły, domowy sprzęt nie sprawdzi się w takiej roli, musi to być zmywarka profesjonalna, dedykowana do gastronomii. Co takiego ją wyróżnia?

Wysoka wydajność

Cykl pracy domowej zmywarki to kilkadziesiąt minut. Zmywarka gastronomiczna zmyje komplet naczyń w mniej niż pięć minut. Różnica gigantyczna, którą da się odczuć nawet w niewielkim lokalu. Profesjonalne zmywarki mogą pracować w trybie ciągłym przez wiele godzin, czego zwykły sprzęt raczej dobrze nie zniesie, a urządzenia renomowanych firm, na przykład Winterhalter, znane są z tego, że bezawaryjnie służą swoim właścicielom przez wiele lat.

Zmywarki gastronomiczne można łatwo dopasować do charakteru swojej firmy – są urządzenia tylko do szkła, super wydajne zmywarki do mocno zabrudzonych garnków i patelni, duży sprzęt, który pomieści wiele kompletów naczyń oraz zmywarki kompaktowe, do małych kuchni. Dobry producent zapewnia stały serwis, więc nawet kiedy dojdzie do awarii, usterka jest szybko usuwana.

Energooszczędność

Wysokiej klasy zmywarki gastronomiczne kosztują nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych, ale ten koszt szybko się zwraca, właśnie ze względu na wydajność sprzętu oraz jego bezawaryjność. Plusem są też niższe rachunki za eksploatację – nowoczesne zmywarki są energooszczędne, pobierają znacznie mniej prądu i wody niż urządzenia starszej generacji.

Do mycia naczyń są specjalne detergenty, dzięki którym zmywarka zużywa mniej wody i produkuje mniej ścieków. Detergenty wyróżniają się wysoką efektywnością, więc nie trzeba ich stosować w tak dużych ilościach jak zwykłe środki czyszczące. Jest to duża korzyść nie tylko dla restauracji, ale i dla środowiska.

Mniej pracy dla załogi

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne są tak zaprojektowane, by jak najmniej wysiłku kosztowało pracowników załadowanie urządzenia i później jego opróżnienie. Kosze i uchwyty są na optymalnej wysokości, nie trzeba zbyt mocno się nachylać czy dźwigać ciężkich pojemników. To ogranicza także ryzyko stłuczenia naczyń, co nierzadko ma miejsce przy myciu ręcznym albo obsłudze źle zaprojektowanych zmywarek. Samo programowanie zmywarki też nie powinno być problemem – interfejs jest czytelny i prosty w obsłudze.

Profesjonalne zmywarki w gastronomii – dlaczego nie warto oszczędzać?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here