Włoska trattoria – niezbędne wyposażenie

Wielu osobom marzy się własny biznes gastronomiczny, m.in. pizzeria albo restauracja, w której można zjeść wspaniałe makarony, świeże owoce morza czy ryby. Smaki słonecznej Italii można przenieść do naszego kraju z powodzeniem, ale trzeba zadbać o jakość sprowadzanych produktów oraz odpowiednie wyposażenie lokalu. Podpowiadamy, co jest niezbędne we włoskiej trattorii.

Wydajny piec do pizzy

Absolutnie podstawowym urządzeniem w każdym włoskim lokalu – pizzerii, trattorii czy eleganckiej restauracji – jest wydajny i oryginalny piec do pizzy. Klasyczna pizza gości w każdym menu, dlatego najpierw wybierz odpowiedni model pieca – m.in. opalany drewnem, elektryczny lub tunelowy. Oferta jest bardzo duża, można dopasować odpowiedni do swojego lokalu i budżetu, jego menu i zapotrzebowania. Weź pod uwagę, że jeśli masz w planie zatrudnić profesjonalistę, to pizzaiolo będzie pracował jedynie na dobrym sprzęcie i wyrobi idealne ciasto na pizzę zgodnie z włoską tradycją.

Maszynka do makaronu

Obok pizzy sztandarowymi daniami włoskiej trattorii są pasty – jak ragu, carbonara czy bolognese, ale też pierożki ravioli lub tortellini. Jak je szybko wykonać? Najlepiej zainwestować w odpowiedni sprzęt gastronomiczny – jak wydajna i niezawodna maszynka do makaronu. Można w niej przyrządzić ciasto na najróżniejsze pasty i uzyskać dowolny kształt makaronu – zakres jej możliwości można też w każdej chwili poszerzyć, dzięki dedykowanym akcesoriom. Do użytku profesjonalnego zwróć uwagę na jej parametry, m.in. moc, a także jakość wykonania.

Maszynka do mielenia mięsa

Inną maszynką przydatną we włoskiej restauracji będzie automatyczna maszynka do mielenia mięsa. Będzie praktyczną pomocą, by następnie przygotować farsze albo sosy – jak na przykład ragu, bolognese czy nadzienie do ravioli. Wiele modeli posiada wiele dodatkowych opcji, a zakres ich funkcjonalności można zwiększać za pomocą odpowiednich sit oraz przystawek.

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa powinna być wykonana z solidnej stali nierdzewnej, łatwej w codziennej pielęgnacji. Ważne, by była bardzo wydajna i szybka oraz dysponowała dużą mocą. W zależności od modelu maszynka może też przydać się do krojenia warzyw, a nawet zmielenia kawy.

Urządzenia do deserów

Jednym z ważnych sprzętów we włoskiej restauracji jest też profesjonalny ekspres do kawy, maszyna do robienia lodów, a także piec do przyrządzania ciast. Przyda się też blender oraz robot kuchenny wielofunkcyjny, by usprawnić sobie przyrządzenie na przykład tiramisu czy deseru panna cotta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here