Włoska trattoria – niezbędne wyposażenie

Wielu osobom marzy się własny biznes gastronomiczny, m.in. pizzeria albo restauracja, w której można zjeść wspaniałe makarony, świeże owoce morza czy ryby. Smaki słonecznej Italii można przenieść do naszego kraju z powodzeniem, ale trzeba zadbać o jakość sprowadzanych produktów oraz odpowiednie wyposażenie lokalu. Podpowiadamy, co jest niezbędne we włoskiej trattorii.

Wydajny piec do pizzy

Absolutnie podstawowym urządzeniem w każdym włoskim lokalu – pizzerii, trattorii czy eleganckiej restauracji – jest wydajny i oryginalny piec do pizzy. Klasyczna pizza gości w każdym menu, dlatego najpierw wybierz odpowiedni model pieca – m.in. opalany drewnem, elektryczny lub tunelowy. Oferta jest bardzo duża, można dopasować odpowiedni do swojego lokalu i budżetu, jego menu i zapotrzebowania. Weź pod uwagę, że jeśli masz w planie zatrudnić profesjonalistę, to pizzaiolo będzie pracował jedynie na dobrym sprzęcie i wyrobi idealne ciasto na pizzę zgodnie z włoską tradycją.

Maszynka do makaronu

Obok pizzy sztandarowymi daniami włoskiej trattorii są pasty – jak ragu, carbonara czy bolognese, ale też pierożki ravioli lub tortellini. Jak je szybko wykonać? Najlepiej zainwestować w odpowiedni sprzęt gastronomiczny – jak wydajna i niezawodna maszynka do makaronu. Można w niej przyrządzić ciasto na najróżniejsze pasty i uzyskać dowolny kształt makaronu – zakres jej możliwości można też w każdej chwili poszerzyć, dzięki dedykowanym akcesoriom. Do użytku profesjonalnego zwróć uwagę na jej parametry, m.in. moc, a także jakość wykonania.

Maszynka do mielenia mięsa

Inną maszynką przydatną we włoskiej restauracji będzie automatyczna maszynka do mielenia mięsa. Będzie praktyczną pomocą, by następnie przygotować farsze albo sosy – jak na przykład ragu, bolognese czy nadzienie do ravioli. Wiele modeli posiada wiele dodatkowych opcji, a zakres ich funkcjonalności można zwiększać za pomocą odpowiednich sit oraz przystawek.

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa powinna być wykonana z solidnej stali nierdzewnej, łatwej w codziennej pielęgnacji. Ważne, by była bardzo wydajna i szybka oraz dysponowała dużą mocą. W zależności od modelu maszynka może też przydać się do krojenia warzyw, a nawet zmielenia kawy.

Urządzenia do deserów

Jednym z ważnych sprzętów we włoskiej restauracji jest też profesjonalny ekspres do kawy, maszyna do robienia lodów, a także piec do przyrządzania ciast. Przyda się też blender oraz robot kuchenny wielofunkcyjny, by usprawnić sobie przyrządzenie na przykład tiramisu czy deseru panna cotta.

Włoska trattoria – niezbędne wyposażenie
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here